Szeged – a napfény városa

Posted on

Szeged – a napfény városa

Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa, Csongrád megye székhelye és a Dél-alföldi régió központja. Lakosainak száma 170 ezer. A régió legfontosabb tudományos, oktatási és kulturális központja.
A város kiváló földrajzi és stratégiai adottsággal rendelkezik, mivel országos és nemzetközi közlekedési folyosók metszéspontjában található. Szeged könnyen és gyorsan elérhető az M5 és az M43 autópályán. A várostól a szerbiai határ 8 kilométerre, a romániai határ 18 kilométerre található. Szegedtől mért távolság Budapestre170 km, Belgrádba 220 km, Temesvárra 100 km és Bécsbe 417 km.

A honfoglaló magyarok ezen a területen a IX-X. században telepedtek le. Szegedet először 1183-ban említi írásos dokumentum, egy királyi oklevél. Az Oszmán hódítást követően Szeged 1719-ben megkapta a szabad királyi város rangot. a XVIII. századi virágzást a reformkor koronázta meg a XIX. század közepén, amikor a vasút elérte a várost, gőzhajók jelentek meg a Tiszán és új üzemek (például a Pick szalámigyár) létesültek. Ezután következett a Nagy Árvíz.

1879-ben Szeged városát egy óriási természeti katasztrófa sújtotta: a Tisza folyó elöntötte az egész várost, melynek következtében az épületek 95 százaléka elpusztult.

Amikor Ferenc József Habsburg császár és magyar király meglátta a pusztítást azt mondta: „Szeged szebb lesz, mint valaha” – a híres mondat a város jelmondatává vált.

20140824-DSC_3451

Az árvíz után Szegedet teljesen újjáépítették, és 5 éven belül egy szép palotás belváros született. A nagy európai fővárosok (Berlin, Bécs, Brüsszel, London, Párizs, Róma) jelentős pénzügyi segítséget nyújtottak, így a város egyik körútját ezekről a fővárosokról nevezték el.

A XX. század Szeged gyorsan fejlődött, főleg annak köszönhetően, hogy a várostól nem messze kőolajat találtak. 1962 óta Szeged Csongrád megye adminisztratív központja.

DM_2_~1

Szegednek számos jellegzetessége van, melyek a várost népszerűvé teszik. Az egyetemi hallgatók létszáma eléri egy közepes város lakosságszámát. Szeged hagyományosan a fiatalok városa.

SZABAD~1

Szegedet élénk kulturális élet jellemzi, nyári időszakban a fesztiválok városává válik. A Szegedi Szabadtéri Játékok – melyet először 1931-ben rendeztek – Magyarország egyik legvonzóbb kulturális eseménye. A Szegedi Ifjúsági Napok az ország legrégibb pop-rock fesztiválja, melyen több tízezer fiatal szórakozik.

Nemcsak kulturális események vonzzák a látogatókat, hanem az is, hogy Szeged a napfény városa. Magyarországon itt mérik a legtöbb napsütötte órák számát.

Minden évben május 21-én ünneplik Szeged Napját. Ebben az időszakban rendezik a tíz napig tartó Borfesztivált és Hídivásárt – melyet ténylegesen a Belvárosi Hídon tartanak – ahol az ország minden részéről származó kézműves termékeket mutatnak be.

DSC_4508-1

Szeged büszke lehet eredményeire. A városközpont (Kárász utca, Klauzál tér) felújítására 1997 és 2003 között került sor, mely a házak, szobrok felújítását és az utcák terek újraburkolását jelentette. A felújításért 2004. évben az Europa Nostra Alliance a kulturális örökség megóvásáért díjban részesítette a várost.

Szeged első magyarországi városként 2006. évben elnyerte az Európa Díjat. Ez az Európa Tanács legrangosabb kitüntetése, melyet 1955 óta évente egy európai város nyerhet el az európaiság népszerűsítése érdekében kifejtett erőfeszítések elismeréseként.

Szegedről további információk a www.szegedtourism.hu honlapon találhatók.

Fényképek: Iványi Aurel