Lékó Péter időzavarban hibázott, Li Chao megnyerte a harmadik partit, 2-1-re vezet

Posted on

A hatjátszmás páros mérkőzés harmadik partiját a világossal játszó kínai Li Chao a 43. lépésben megnyerte, 2-1-re vezet Lékó Péter elleni párharcának félidejében. Li Chao az angol megnyitású ütközetben már a 7. lépésben újított, a meglepetésre nagymesterünk túlzottan sokat gondolkodott. Később is nehezen döntött a lépésjelöltek között. Ismét időzavarba került, ahol elvétette a remiesélyt adó folytatást, a második gyalog elvesztése után reménytelenné vált állása, a világos király betörését nem tudta megakadályozni. Hétfőn a két nagymester 20-20 táblás szimultánt ad, kedden a párharc negyedik játszmájában Lékó Péter vezetheti a világos bábukat.

DSCN1251

A világranglistán tizennegyedik Li Chao a hatjátszmás párharc harmadik partiját megnyerte, 2-1-es vezetéssel várhatja Lékó Péter elleni hatjátszmás páros mérkőzésének második félidejét. A kezdőlépést Vikidál Gyula tette meg, aki ezekben a napokban a Szegedi Szabadtéri Játékokon A nyomorultak című musicalben a püspököt alakítja, és a kínai sakkozó „súgása” alapján 1.c4-gyel nyitott. Li Chao a hetedik lépésben újított, amivel alaposan meglepte Pétert. A mérkőzés első három játszmája egyértelműen rávilágított Li Chao stratégiájára: nem a divatos megnyitási változatokban akar elméleti párbajt vívni, hanem az időzavarra hajlamos Pétert ritkább varival akarja zavarba hozni. Kockáztat, de bízik abban, hogy az idő szorításában nagymesterünk hibázni fog.

DSCN1254

Aligha hihetjük, hogy a 7.He4-es elképzelés világot rengető ötlet, de Lékóra a meglepetés ereje béklyóként hatott. Számos lehetőséget vizsgált, számolt, értékelt, de értékes perceket veszített el. A kínai sakkozó megérezte a lehetőséget, elkerülte a vezércserét, ezzel kockázatokat is vállalt, de elképzelése bevált. Péter kihagyta az előnybe kerülés lehetőségét, majd a kezdeményezést átengedve óriási időzavarba került. A kapkodásban jó remiesélyt szalasztott el, a különböző színű futók mellett megmenthette volna a partit, ehelyett újabb gyalogot vesztett, ami már végzetes volt, a világos király betörését nem tudta megakadályozni.

A 3. játszma eredménye:
Li Chao (kínai, 2748) – Lékó Péter (magyar, 2714) 1 – 0 (Angol megnyitás, 43)

A páros mérkőzés állása:
Li Chao – Lékó Péter 2 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Verőci Zsuzsa