Li Chao

Posted on

Li Chao Taiyuanban (Shanxi tartomány) 1989. április 21-én született. 2007-ben 18 évesen Kína 23. nagymestere lett. Hatéves korában kezdett el sakkozni és a Peking Sakk-klubban játszik. 2005-ben hatodik volt az Isztambulban megrendezett junior világbajnokságon.

Li Chao legjobb eredményei közül kiemelkedik 2007-es győzelme Taby-ban (Svédország) a Skandinavian versenyen, ugyanebben az évben a 4. IGB Dato’Arthur Tan Malajzia nyílt verseny megnyerése Kuala Lumpurban. Első volt Manilában, majd egy évvel később a második Fülöp-szigeteki nemzetközi nyílt tornán az SBF zónában, az 5. IGB Dato’ Arthur Tan Malajzia nyílt versenyen Kuala Lumpurban. Ningbóban az ötödik Oroszország-Kína válogatott mérkőzésen 5-ből 3 ponttal 2767 performance-pontszámot ért el.

2009-ben kvalifikálta magát a Világkupára, a harmadik fordulóba jutott, Vugar Gasimovtól kapott ki.

2010-ben megnyerte a Corus verseny C csoportját, ezzel meghívást nyert egy évvel később a 2011-es Tata Steel verseny B csoportjába. Shenzenben, a Nyári Universiadén egyéniben és a vegyes csapattal is aranyérmes. Li Chao a 3.5 zónaversenyről kijutott a Világkupára, de az első fordulóban vesztett a vietnami Ngoc Truongson Nguyen ellen.

2012-ben megnyerte a Queenstown Chess Classic tornát, majd az 5. Colombo nemzetközi bajnokságot 9-ből 9 ponttal. A kínai válogatottban harmadik táblán játszott a 17. ázsiai csapat-bajnokságon Zaozhuangban, aranyérmes lett a csapattal és egyéniben bronzérmes. A 2012-es sakkolimpián Isztambulban 2794-es performance-pontszámot ért el a 7 partiból szerzett 6 ponttal, de egy játszmával kevesebbet játszott az előírtnál, hogy tábladíjas legyen. A 2. Indonéz Nyílt Bajnokságon holtversenyben végzett az első helyen.

Decemberben és 2013 januárjában az Egyesült Államokban versenyzett, harmadik volt a 22. Észak-amerikai nyílt versenyen, majd megnyerte a kombinált rapid/klasszikus Boston Chess Congress és a Golden State nyílt versenyt, utóbbit Kaliforniában, Concordban játszották. 2013 márciusában Canberrába tért vissza, hogy megnyerje az 51. Doeberl Kupát 9-ből 7,5 ponttal és röviddel utána második volt Loek van Wely mögött Sydneyben a nemzetközi nyílt versenyen.

Kazanyban a Nyári Universiadén bronzérmes, a csapattal aranyérmes. Megnyerte Ázsia bajnokságát, ezzel ismét jogot szerzett a Világkupán való részvételre, amely a világbajnoki ciklus következő állomása volt. Holtversenyben másodikként végzett a kínai bajnokságon. A Világkupán az első fordulóban legyőzte Evgeny Postnyt, de a második fordulóban kikapott a holland Anish Giritől.

lichaoharika01

2014 januárjában a 17. Guben New Year nyílt versenyt és a 16. NordWest kupát Bad Zwischenahmban. Holtversenyben második lett a Casino Open Graz 2014 tornán. Reykjavíkban Li Chao második kiemeltként döntetlennel rajtolt egy 2000 Élő-pontos kanadai sakkozóval szemben, de ezután négy játszmát nyert, majd remizett, három egymást követő győzelem után az utolsó fordulóban döntetlennel biztosította be első helyét. Októberben a 9. Deizisauer nyílt versenyen győzött 7-ből 7 ponttal. Decemberben a Barcelona Masters versenyen holtversenyben végzett az élen.

Cappelle-75

A 2015-ös esztendőt egy nagy győzelemmel kezdte, a 20. Nektar nemzetközi nyílt versenyen egyenesen 9-ből 8,5 ponttal, egy ponttal Andreas Heimann és másféllel a holtversenyben harmadik Arkadij Naiditsch és Etienne Bacrot előtt nyert. Kevéssel utána februárban a hagyományos Capelle la Grande versenyen a tavalyi reykjavíkihez hasonlóan „lassú rajtot” vett, remizett az első fordulóban. Ez a stratégia láthatóan dolgozott, mindkét versenyt stílusosan nyerte meg.

Li Chao először a 38. sakkolimpián, Drezdában képviselte Kínát, majd még kétszer, 2010-ben és 2012-ben. Li Chao még számos csapatversenyen is szerepelt. 2011-ben Ningbóban és 2013-ban Antalyában a csapat-világbajnokságon ezüstérmes csapat tagja volt.

Li Chao a 2015 augusztus 1-től érvényes világranglistán 2748 Élő-ponttal a 14.